Yangın Algılama Sistemleri

Yangın Algılama Yönetmeliği


Yönetmelik Uygulama Geçici Madde 1

Bu istek üzerine anılan sorumlular; A) Mevcut yapılardan
- Yüksekliği 30,50 m’yi geçen konut harici bütün binalarda
- Yatak sayısı 200’ü geçen otellerde
- Kullanım alanı 3000 m2 ’nin üzerinde olan alışveriş, eğlence, ticaret ve toplanma amaçlı binalarda Yönetmelikte istenen tedbirleri (yürürlülük tarihinden itibaren) 3 yıl içinde yerine getirmek zorundadır.

B) Diğer mevcut yapılarda, belediye itfaiye teşkilatı ile sivil savunma müdürlüğünün görüşü alınarak yönetmelik esaslarına göre belirlenen uygulanabilir iyileştirici tedbirleri (yürürlülük tarihinden itibaren) 5 yıl içinde yerine getirmek zorundadır.

Projeler yangın güvenliği açısından yönetmelikte öngörülen şartlara uygun değilse yapı ruhsatı verilmez. Yapı Kullanma İzin Belgesi ve/veya Çalışma Ruhsatı: Yönetmelikte öngörülen esaslara göre imalat yapılmadığı tespit edilirse verilmez.

Yapının Bina Tehlike Sınıfı Yönetmelik Madde 19 Yönetmelik kapsamında olan bina veya bir bölümünün tehlikesi, yangının başlama ve yayılması, yangın esnasında ortaya çıkan duman ve gazlar, patlama tehlikesi gibi bina veya yapıda bulunanların yaşamları ve emniyetleri için potansiyel tehlike oluşturan faktörlerin izafi tehlike dereceleri anlamındadır. Bina veya bir bölümünün tehlike sınıfı, binanın özelliklerine ve binada yürütülen işlem ve operasyonların niteliğine bağlı olarak saptanır. Eğer bir binanın çeşitli bölümlerinde değişik tehlike sınıflarına sahip maddeler bulunuyorsa en yüksek tehlike sınıflandırmasına göre uygulama yapılır.

a) Düşük tehlike, bünyesinde kendi kendine yayılan bir yangının oluşmasına imkan vermeyecek şekilde düşük yanabilirliğe sahip malzemelerden oluşur. Konutlar, ibadethaneler, hastaneler, okullar, kütüphaneler, müzeler, bürolar, restoran oturma alanları, tiyatro, oditoryum ve benzeri yerler bu kapsamdadır.

b) Orta tehlike, orta hızla ve önemli miktarda duman çıkararak yanma olasılığı bulunan malzemelerden oluşur. Otopark, fırın, çamaşırhane, restoran servis alanları, kuru temizleyici, deri üretimi, ticarethaneler, kağıt üretimi, postane, yayın evi, matbaa, otomobil tamirhaneleri, tekstil üretimi, lastik üretimi, marangozhane ve benzeri yerler bu kapsamdadır.

c) Yüksek tehlike, çok hızlı olarak yanma olasılığı bulunan veya patlama tehlikesi bulunan malzemelerden oluşur. Uçak hangarları, yanıcı sıvı ve gazların üretildiği, depolandığı ve dağıtıldığı yerler, tutuşma sıcaklığı 38°C dan düşük yanıcı madde kullanılan yerler, plastik, plastik köpük ve benzeri madde üretim yerleri ile boyahaneler bu kapsamdadır.

Çatı, Kazan Dairesi, Yakıt Deposu, Mutfaklar ve Çay Ocaklarının ilgili mevzuat ve standartlara uygunlukları sağlanmalıdır. Çatılarda yangına karşı koruma gereçlerinden başka bir eşya olmamalıdır. Çatıların depo veya arşiv olarak kullanılabilmesi için sprinkler sistemi tesis edilmelidir. Çatıya ısıtma, soğutma, haberleşme ve iletişim alıcı-verici cihazlarının yerleştirilmesi nedeni ile elektrikli cihazlar yerleştirmek ve elektrik tesisatı çekmek gerekirse yangına karşı ilave tedbirler almak zorunluluğu vardır.